Kategori: Blogg

Augustprisnominerade!

Yihaa. Ur nomineringen:

” Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut. ”

Läs mer här.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”Utred ”Etiopiensvenskarnas” plågoandar!”

Så här skriver i dag Stellan Gärde, ICJ-kommissionär efter att ha sett dokumentärfilmen ”Diktaturens fångar” och fått tillgång till materialet.

”Utred ”Etiopiensvenskarnas” plågoandar!
I egenskap av kommissionär för Internationella Juristkommissionen har jag fått tillgång till material, filmer, vittnesmål mm som smugglats ut från Etiopien och som till del visats i dokumentär Diktaturens Fångar på SVT 1 den 14 oktober 2013. 

Materialet tydliggör de övergrepp som de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye utsatts för och visar även vad folket i den etiopiska delstaten Ogaden dagligen utsätts för. Det finns skäl att misstänka att ett stort antal brott har begåtts. Det handlar bland annat om misstanke om systematiska mord, tortyr, utpressning, olaga frihetsberövande, våldtäkt som sammantaget ser ut som fullbordat folkmordsbrott. 

Jag ser mycket allvarligt på tillståndet för rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna i Etiopien i allmänhet och Ogaden i synnerhet. De framlagda fakta om allvarliga brott måste bli föremål för en rättslig prövning och det finns anledning att ta initiativ till detta från svensk sida. Vad som hänt de svenska medborgarna Johan Persson och Martin Schibbye är en svensk angelägenhet. Dessutom finns uppgiftslämnaren angående det utsmugglade materialet i Sverige. 

Jag kommer under veckan att medverka till att hela materialet överlämnas till den svenska Internationella Åklagarkammaren och den svenska Krigsbrottskommissionen för utredning. Deras uppgift är att bedöma huruvida allvarliga brott mot folkrätten som folkmord och tortyr har begåtts. Detta kan i så fall bli föremål för rättsliga åtgärder i Sverige eller föras vidare för prövning av åklagare hos den Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) i Haag för att utredas vidare. Jag menar att materialet ger anledning att särskilt se över vilket ansvar Ogadens regionale president Abdi Muhamoud Omar och dess vice president Abdullahi Wereer har för de misstänkta brotten. 

Jag kommer även att medverka till att förmedla materialet till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Även i det sammanhanget kan Sveriges representanter spela en viktig roll vid kommitténs genomgång av rapporteringen ang. Etiopien. Det finns starka skäl för Sverige att skapa en bred internationell opinion mot övergreppen i Ogaden. Sverige kan använda det internationella kontaktnät som utnyttjades för att få Johan Persson och Martin Schibbye fria för att sätta stopp för övergreppen i Etiopien. 

Stellan Gärde
ICJ Commissioner

Composed of 60 eminent judges and lawyers from all regions of the world, the International Commission of Jurists promotes and protects human rights through the Rule of Law, by using its unique legal expertise to develop and strengthen national and international justice systems. Established in 1952 and active on the five continents, the ICJ aims to ensure the progressive development and effective implementation of international human rights and international humanitarian law; secure the realization of civil, cultural, economic, political and social rights; safeguard the separation of powers; and guarantee the independence of the judiciary and legal profession.”

Lyssna även på SR om filmen och efterspelet, här och här.


Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

SVT: ”Diktaturens fångar”

I kväll klockan 21.00 (14/10-2013) visar SVT filmen ”Diktaturens fångar” . Filmen bygger på material som Abdullahi Hussein smugglat ut ur den stängda Ogadenregionen. När jag och Johan gick över gränsen in i Etiopien var han den regionale presidentens rådgivare och chef för Ogadens tv-kanal, Cakaara News. Sedan länge hade han reagerat på missförhållandena och övergreppen på civilbefolkningen och under ett flera år kopierat  presidentens hemliga videofiler. Filer som innehöll bland annat interna möten där enskilda poliser och soldater i den regionala milisen ”Liyu polisen” vittnar om godtyckliga gripanden, tortyr, mord, utpressning och våldtäkter.

När vi greps var Abdullahi  tillsammans med presidenten och han kunde följa händelseförloppet i öknen från ”andra sidan”. När han sedan fick det filmade materialet från öknen i sin hand bestämde han sig för att det var dags att lämna Ogaden och  dela med sig av sina bevis till internationell media och människorättsorganisationer.

Dokumentärfilmen Diktaturens fångar, som regisserats av Andreas Rocksén, ger en skrämmande bild av situationen i Ogaden och vår förhoppning är att andra aktörer såsom internationella åklagare ser på SVT i kväll. Den bild som framträder i filmen menade producenten i morse i radio bör få oss att fundera om inte vår relation till Etiopien ska omprövas. För er som efter att ha sett filmen undrar hur det gått för vicepresidenten Abdullahi Werar som är ansvarig för de fabricerade bevisen och skenavrättningen kan läsa här.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Öppen inbjudan till bokcirkel

I dag har jag och Johan postat sju exemplar av #438dagar till personer som vi verkligen vill diskutera boken med. Vår förhoppning är en liten bokcirkel.

Inbjudna är utrikesminister Carl Bildt, kulturredaktören för Aftonbladet Åsa Linderborg, H&M:s VD Karl-Johan Persson, socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin, vår advokat Thomas Olsson, EU-minister Birgitta Ohlsson, och Lundin Petroleums Ian Lundin.

Vår förhoppning är att i mediers närvaro träffa ovanstående personer och diskutera boken, utvecklingen i Etiopien, situationen i Ogaden, pressfrihet och hur vi får ut våra fängslade journalistkollegor.

Vi tar gärna emot förslag på tid och plats för bokcirkeln.

Alla är välkomna att skicka med diskussionsfrågor till bokcirkeln, taga #438dagar på twitter, instagram eller Facebook.

Bokcirkeldeltagare IMG_0850 IMG_0851 IMG_0852 IMG_0853 IMG_0854  IMG_0856

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Johan och Martin på väg till Bokmässan

Bokmässan i Göteborg, 26-29 september

Under Bokmässan i Göteborg finns det många chanser att träffa Johan Persson och Martin Schibbye. I kalendern här på webbplatsen finns allt inlagt och här kommer en listning på vad som händer under Bokmässan i Göteborg, 26-29 september.

Torsdag 26 september

11.00 – 11-30
Martin och Johan berättar om hur böckerna hjälpte dem i fängelset.
Jonas Eklöf om litteraturen i fängelset, Tidningen Vi läser
Plats: B05:60
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=13625

12.00 – 12.30
Boksignering i Filters monter.
Plats: B07:01

14.00 – 14.30
433 dagars helvete i Kalityfängelset
Plats: B09:19
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=13671

16.30 – 17.00
Aftonbladets monter
Plats: B07:40

17.20 – 17.40
Kvar i Kality
Plats: Internationella torgets stora scen, H-hallen
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=12981

Fredag 27 september

11.00–11.20
Biblioteksbladet, Gabriella Ahlström modererar.
Plats: C02:32

11.30
Aftonbladets monter
Plats: B07:40

12.00 – 12.30
Boksignering i Filters monter
Plats: B07:01

13.00 – 13.25
Omvärlden. Samtal om boken och utrikesjournalistik, Mia Laurén
Plats: B07:64

13.45 – 14.00
Expressen/DN Dawit manifestationen.
Björn af Kleen Expressen Kultur intervjuar om att vara fängslad som journalist
Plats: (Expressen) F01.39

15.00 – 15.45
Seminarium: 438 dagar – Johan och Martin berättar
Plats: K2
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=12409

17.00 – 17.30
ETC
Plats: B05:62

Lördag 28 september

10.30 – 10.50
Johan Persson och Martin Schibbye berättar om arbetet med sin nya bok.
Intervju för Föreningen Grävande journalister av Terje Carlsson.
Plats: B02:41
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=14427

11.30 – 12.00
Samtal med Björn Wiman i DNs monter
Plats: U05:11

12.30 – 13.25
Bildvisning om Eritrea och diskussion med bland annat Martin
Schibbye
Plats: Internationella Torgets lilla scen, H-hallen
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=14157

14.00 – 15.00
Samtal med Gabriel Byström, Göteborgsposten
Plats: G01:31

15.30 – 16.00
Samtal i Aftonbladets monter
Plats: B07:40

16.00
ETC
Plats: B05:62

16.45 – 17.15
Boksignering i Filters monter.
Plats: B07:01

 

Söndag 29 september

11.30 – 12.00
Deltagande hos SR/Scen om ”Sommar”, intervju med Bibi Rödö.

12.15 – 12.45
Boksignering i Filters monter
Plats: B07:01

13.00 – 13.30
Fångar i Kality – Johan Persson och Martin Schibbye om tiden i fängelset och innan
Folket i Bild/Kulturfront
Plats: B08:69
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=14068

14.00 – 14.30
Samtal i Aftonbladets monter
Plats: B07:40

15.00 – 15.25
438 dagar i Kalityfängelset och nu då?
Plats: Litteraturscenen, A01:60

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ett år senare: Hur är det att vara journalist i Etiopien i dag?

På lördag, på exakt samma tid och plats som presskonferensen var för ett år sedan kommer jag och Johan Persson att delta på ett seminarium i Amnestys och ABF:s regi om de som är kvar. Så här skriver Amnesty på sin hemsida:

”I juli 2012 dömdes den etiopiske journalisten och bloggaren Eskinder Nega till 18 års fängelse för högförräderi och terrorism. Hur är situationen i Kality-fängelset i Addis Abeba? Vad kan göras för att förbättra situationen? Amnesty lokalgrupp 141 för Östafrika, tillsammans med Amnestys svenska sektion, Reportrar Utan Gränser och ABF anordnar ett seminarium om situationen för journalister i Etiopien, med fokus på journalisten/bloggaren Eskinder Nega. Medverkande är journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som satt fängslade i Kailty-fängelset, etiopiske exiljournalisten Mesfin Negash, Reportar Utan Gränsers ordförande Jonathan Lundqvist samt Amnesty Sveriges generalsekreterare Lise Bergh. Samtalet kommer att modereras av Ulf B Andersson, chefredaktör Amnesty Press. Delar av seminariet kommer att vara på engelska.”

Välkommen till Katasalen i ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm den 14 september 2013 kl 13:00.

Uppdaterat: På Kalityfondens hemsida har Theodoros Agera gjort en sammanställning av vad som hänt under året efter att vi släppts fria.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Signeringen avklarad

IMG_0711

Efter två dagars febril signering på Filters kontor av 438 dagar till alla som förbeställt boken är vi nu klara och återvänder hem till Stockholm. Ni som har beställt får hålla utkik i brevlådan måndag 16 och tisdag 17 september. Lördagen den 14 september kan man komma till ABF-huset i Stockholm och lyssna på när vi och andra pratar om vad som skett i Etiopien sedan vi släpptes. Där kommer boken att finnas till försäljning.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone