brevfrjohanmartin

En lapp från fängelset

Hi Mattias (Editor In Chief Filter Magazine)

I hope you are fine. As you understand we will miss the deadline. We got some problems, but are now fine, our wounds are healing and we are strong. Our situation is and has been very interesting. Sooner or later we will be back and we will give you a call as soon as we can.

Best, Martin and Johan.

Den här lappen skrev vi i fängelset för att berätta för Filter att vi skulle missa vår deadline för det reportage om Ogaden vi rest till Etiopien för att skriva. Vi ville på plats se hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Gränsen till Etiopien korsades och fem dagar senare låg vi skjutna och blodiga i ökensanden.

I vår kommande bok – 438 dagar – kan du följa den resa vårt reportage tog där i öknen. Den nya berättelsen kom att handla om rättslöshet, propaganda och storpolitik. I grunden är det exakt vad vi ville berätta från början – men skildringen av olja blev nu mer en historia om bläck. I fängelset mötte vi journalister och politiker som dömdes på löpband för att inte ha gått i diktaturens löpband.

Nu sitter vi i sommarvärmen och skriver de allra sista sidorna om våra 438 dagar i fängelset. Boken kommer att släppas den 14 september och du kan förhandsboka ditt eget signerade ex här.

Vi njuter av sommaren och friheten så ses vi till hösten!

Johan och Martin

Här skriver Mattias Göransson från Magasinet Filter om när vår lapp om uppskjuten deadline kom till dem i augusti 2011. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone