SVT: ”Diktaturens fångar”

I kväll klockan 21.00 (14/10-2013) visar SVT filmen ”Diktaturens fångar” . Filmen bygger på material som Abdullahi Hussein smugglat ut ur den stängda Ogadenregionen. När jag och Johan gick över gränsen in i Etiopien var han den regionale presidentens rådgivare och chef för Ogadens tv-kanal, Cakaara News. Sedan länge hade han reagerat på missförhållandena och övergreppen på civilbefolkningen och under ett flera år kopierat  presidentens hemliga videofiler. Filer som innehöll bland annat interna möten där enskilda poliser och soldater i den regionala milisen ”Liyu polisen” vittnar om godtyckliga gripanden, tortyr, mord, utpressning och våldtäkter.

När vi greps var Abdullahi  tillsammans med presidenten och han kunde följa händelseförloppet i öknen från ”andra sidan”. När han sedan fick det filmade materialet från öknen i sin hand bestämde han sig för att det var dags att lämna Ogaden och  dela med sig av sina bevis till internationell media och människorättsorganisationer.

Dokumentärfilmen Diktaturens fångar, som regisserats av Andreas Rocksén, ger en skrämmande bild av situationen i Ogaden och vår förhoppning är att andra aktörer såsom internationella åklagare ser på SVT i kväll. Den bild som framträder i filmen menade producenten i morse i radio bör få oss att fundera om inte vår relation till Etiopien ska omprövas. För er som efter att ha sett filmen undrar hur det gått för vicepresidenten Abdullahi Werar som är ansvarig för de fabricerade bevisen och skenavrättningen kan läsa här.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone