Golvad. Det finns inget annat ord. Fick läsa flera av recensionerna liggande rent bokstavligen på köksgolvet för att inte falla omkull. Är så glad över att bokens budskap gått fram, att den landade rätt i magen hos kritiker och att den väckt grundläggande frågor om journalistik och om vad det innebär att överleva som människa. Det var som om strålkastare efter strålkastare riktades mot Kalityfängelset under gårdagen och att varje recension inom sig också rymde nya frågor, böcker, journalistik och möjligheter till samtal.Om Etiopien, om de som är kvar och om det ursprungliga reportaget. För historien lever. Boken är inte bara en bok.
Hur de andra fängslade journalisternas böcker ska sluta, kan vi alla vara med och påverka.
Nedan är en sammanställning av gårdagens recensioner. Läs! Läs! Läs! Läs!
Vännerna i helvetets källare, Aftonbladet
”Schibbyes och Perssons bok rent enastående.” ”Att överleva, är bokens stora tema. Bara genom att uthärda blir det möjligt att berätta, om storpolitiken, oljan och befrielsekampen. Persson och Schibbye gestaltar, så strålande fint, också överlevandets djupt existentiella dimension: Hur uthärdar man nedstigandet i helvetet? Hur kan mänsklig solidaritet stå emot förtryck, sjukdomar, söndersprängda förhoppningar? Hur kan man, inför hot om elva års fängelse och säker död, förbli en människa?”
Olle Svenning, Aftonbladet, 18 september
Johan Persson och Martin Schibbye – 438 dagar, Göteborgs Posten,
”Johan Perssons och Martin Schibbyes bok 438 dagar är en riktig bladvändare. Och den påminner oss om betydelsen av att söka svar utan att alltid först be om lov.”
Torgny Nordin, GöteborgsPosten, 18 september
För friheten, Expressen
”Allt annat än att ”438 dagar” blir en svensk reportageklassiker är otänkbart. Chansen finns att inte bara mediefolket och den samhällsintresserade allmänheten kommer att läsa den, utan också den mer kräsna – manliga – publiken vars litterära baskost består av ”Svensk maffia” och Zlatans självbiografi. Rebeller, biljakter och vänskap i fängelsemiljö ger hopp om en ovanligt stor läsekrets. Kanske kan det gynna en bredare medvetenhet om vikten av yttrandefrihet och dess sårbarhet.”
Karin Olsson, Expressen, 16 september
Närgånget reportage om bläck, Dala Tidningarna
”Schibbyes och Perssons bok är detaljerad, rå, dialogdriven – och vi får tacka duons uppfinningsrika utsmugglingsvarianter av anteckningarna i fångenskap som har gett oss denna skildring.”
”Men främst är 438 dagar ett oerhört välskrivet, medryckande och fascinerande reportage. Även om det inte kom att handla om olja – utan om bläck.”
Jesper Eriksson, 19 september
Spännande som en thriller, Jönköpingsposten
”Deras historia om hur de i sin yrkesroll som journalister greps och hölls fängslade är alltså grundligt genomtröskad, och det är relevant att ställa sig frågan om en bok ett år efteråt kan tillföra något nytt. Det intressanta är att den faktiskt kan det.”
Rikard Flyckt, 19 september
Dömt att sluta illa, Helsingborgs Dagblad
”Med ”438 dagar” visar Johan Persson och Martin Schibbye att det långa berättande reportaget i bokform fortfarande – ömsint och tålmodigt skriven – är överlägset alla andra kanaler när det gäller fördjupning och förmågan att beröra och engagera.”
Mats Holm, Helsingborgs Dagblad, 19 september
En bok om olja och bläck, Uppsala Nya Tidning
”Johan Persson och Martin Schibbye har skrivit en lysande reportagebok som framför allt handlar om journalistiken själv.
Spänningen skruvas åt av presensformen, den omsorgsfulla gestaltningen och den myckna dialogen. Växelberättandet – författarna turas om vid tangentbordet – skapar en tredimensionell upplevelse när temperamenten bryts mot varandra. Mot Schibbyes lugna, diplomatiska intonation står Perssons utbrott. Trots att man vet hur det slutar läser man med allt igenom bibehållen spänning om livet i Kality-fängelset, där svenskarna hamnar efter att ha beskjutits och tillfångatagits. Ur smutsen, sjukdomarna och hungern framträder inför läsaren ett samhälle i miniformat. Och det är inte omänskligt.”
Tim Andersson, Uppsala Nya Tidning, 18 september
438 dagar i helvetet, Dalademokraten
Det handlar om två mycket hängivna och modiga yrkespersoner. Schibbye och Persson håller den oberoende journalistfanan högt. 438 dagar är en thrillerartad berättelse. Schibbye och Persson sparar inte på detaljerna. Boken drivs framåt med hjälp av en mycket effektiv dialog. De turas om att berätta.”
Ulf Lundén, Dalademokraten, 18 september
Kampen för det fria ordet, Ystads Allehanda
”Historien bränner ofta till när de berättar om kampen för mänsklig värdighet, möter vänskap, öppnar ett bibliotek genom att runda anstaltens byråkrati, utnyttjar högtalarsystemet för att spela önskemusik och finner tröst i kärleken till de anhöriga där hemma.
”Oroa dig inte, jag levde på 19 kvadratmeter i Bagarmossen och var olyckligt kär i dig – det var värre”, som Schibbye skriver i ett brev till sin fru Linnea”
Jerker Hagman, Ystads Allehanda, 18 september
438 dagar – ett mycket viktigt dokument, Norrbottens Kuriren
438 dagar är inte bara två journalisters berättelse. Det är också ett viktigt dokument till försvar för yttrande-, tryck- och pressfrihet. Skrämmande, utmanande och mycket, mycket viktig.
Eva Åström, Norrbottens Kuriren, 18 september
En viktig bok, Gefle Dagblad
”Men Johan Persson och Martin Schibbyes bok är också ett rungande försvarstal för yttrandefriheten och vikten av en fri och oberoende journalistik, som ska läsas i skenet av slimmade redaktioners ovilja att skicka fast anställda medarbetare in i farliga områden, där det, trots att det enklare än nånsin förr går att resa över hela världen och skicka text, ljud och bild med några knapptryck, knappt läggs pengar på utrikesbevakning.”
Lisa Pehrsdotter, Gefle Dagblad, 18 september
Schibbye och Persson väcker viktiga frågor om journalistiken, Svenska Dagbladet
”Boken är ett rappt och extremt välskrivet reportage, oavbrutet spännande. Som fängelseskildring torde den omedelbart kunna räknas till klassikerna. Det är i stort sett omöjligt att inte gripas av den effektiva dialogburna texten – uppdelad i stycken där Martin Schibbye och Johan Persson berättar några sidor var.”
Anders Mildner, Svenska Dagbladet, 15 september
Läs ett utdrag ur boken
Här finns ett utdrag ur 438 dagar som publicerades i Expressen och boken kan du köpa här.
Följ oss över landet
Nu är det strax dags för bokmässan och efter det föreläser vi under några veckor.
Kolla in kalendariet här på sajten så kanske vi ses under hösten. Har du inte möjlighet att ta dig dit livesänds några av evenemangen också. Vill du ställa en förfrågan till oss så finns det mer information här.
Allt gott,
Ses!