Kategori: Recensioner

Recensionsyra

bild

Golvad. Det finns inget annat ord. Fick läsa flera av recensionerna liggande rent bokstavligen på köksgolvet för att inte falla omkull. Är så glad över att bokens budskap gått fram, att den landade rätt i magen hos kritiker och att den väckt grundläggande frågor om journalistik och om vad det innebär att överleva som människa. Det var som om strålkastare efter strålkastare riktades mot Kalityfängelset under gårdagen och att varje recension inom sig också rymde nya frågor, böcker, journalistik och möjligheter till samtal.Om Etiopien, om de som är kvar och om det ursprungliga reportaget. För historien lever. Boken är inte bara en bok.

Hur de andra fängslade journalisternas böcker ska sluta, kan vi alla vara med och påverka.

Nedan är en sammanställning av gårdagens recensioner. Läs! Läs! Läs! Läs!

 

Vännerna i helvetets källare, Aftonbladet

”Schibbyes och Perssons bok rent enastående.” ”Att överleva, är bokens stora tema. Bara genom att uthärda blir det möjligt att berätta, om storpolitiken, oljan och befrielsekampen. Persson och Schibbye gestaltar, så strålande fint, också överlevandets djupt existentiella dimension: Hur uthärdar man nedstigandet i helvetet? Hur kan mänsklig solidaritet stå emot förtryck, sjukdomar, söndersprängda förhoppningar? Hur kan man, inför hot om elva års fängelse och säker död, förbli en människa?”

Olle Svenning, Aftonbladet, 18 september

Johan Persson och Martin Schibbye – 438 dagar, Göteborgs Posten,

”Johan Perssons och Martin Schibbyes bok 438 dagar är en riktig blad­vändare. Och den påminner oss om betydelsen av att söka svar utan att alltid först be om lov.”

Torgny Nordin, GöteborgsPosten, 18 september

För friheten, Expressen

”Allt annat än att ”438 dagar” blir en svensk reportageklassiker är otänkbart. Chansen finns att inte bara mediefolket och den samhällsintresserade allmänheten kommer att läsa den, utan också den mer kräsna – manliga – publiken vars litterära baskost består av ”Svensk maffia” och Zlatans självbiografi. Rebeller, biljakter och vänskap i fängelsemiljö ger hopp om en ovanligt stor läsekrets. Kanske kan det gynna en bredare medvetenhet om vikten av yttrandefrihet och dess sårbarhet.”

Karin Olsson, Expressen, 16 september

Närgånget reportage om bläck, Dala Tidningarna

”Schibbyes och Perssons bok är detaljerad, rå, dialogdriven – och vi får tacka duons uppfinningsrika utsmugglingsvarianter av anteckningarna i fångenskap som har gett oss denna skildring.”

”Men främst är 438 dagar ett oerhört välskrivet, medryckande och fascinerande reportage. Även om det inte kom att handla om olja – utan om bläck.”

Jesper Eriksson, 19 september

Spännande som en thriller, Jönköpingsposten

”Deras historia om hur de i sin yrkesroll som journalister greps och hölls fängslade är alltså grundligt genomtröskad, och det är relevant att ställa sig frågan om en bok ett år efteråt kan tillföra något nytt. Det intressanta är att den faktiskt kan det.”

Rikard Flyckt, 19 september

Dömt att sluta illa, Helsingborgs Dagblad

”Med ”438 dagar” visar Johan Persson och Martin Schibbye att det långa berättande reportaget i bokform fortfarande – ömsint och tålmodigt skriven – är överlägset alla andra kanaler när det gäller fördjupning och förmågan att beröra och engagera.”

Mats Holm, Helsingborgs Dagblad, 19 september

 En bok om olja och bläck, Uppsala Nya Tidning

”Johan Persson och Martin Schibbye har skrivit en lysande reportagebok som framför allt handlar om journalistiken själv.

Spänningen skruvas åt av presensformen, den omsorgsfulla gestaltningen och den myckna dialogen. Växelberättandet – författarna turas om vid tangentbordet – skapar en tredimensionell upplevelse när temperamenten bryts mot varandra. Mot Schibbyes lugna, diplomatiska intonation står Perssons utbrott. Trots att man vet hur det slutar läser man med allt igenom bibehållen spänning om livet i Kality-fängelset, där svenskarna hamnar efter att ha beskjutits och tillfångatagits. Ur smutsen, sjukdomarna och hungern framträder inför läsaren ett samhälle i miniformat. Och det är inte omänskligt.”

Tim Andersson, Uppsala Nya Tidning, 18 september

438 dagar i helvetet, Dalademokraten

Det handlar om två mycket hängivna och modiga yrkespersoner. Schibbye och Persson håller den oberoende journalistfanan högt. 438 dagar är en thrillerartad ­berättelse. Schibbye och Persson sparar inte på detalj­erna. Boken drivs framåt med hjälp av en mycket effektiv dialog. De turas om att berätta.”

Ulf Lundén, Dalademokraten, 18 september

Kampen för det fria ordet, Ystads Allehanda

”Historien bränner ofta till när de berättar om kampen för mänsklig värdighet, möter vänskap, öppnar ett bibliotek genom att runda anstaltens byråkrati, utnyttjar högtalarsystemet för att spela önskemusik och finner tröst i kärleken till de anhöriga där hemma.

”Oroa dig inte, jag levde på 19 kvadratmeter i Bagarmossen och var olyckligt kär i dig – det var värre”, som Schibbye skriver i ett brev till sin fru Linnea”

Jerker Hagman, Ystads Allehanda, 18 september

438 dagar – ett mycket viktigt dokument, Norrbottens Kuriren

438 dagar är inte bara två journalisters berättelse. Det är också ett viktigt dokument till försvar för yttrande-, tryck- och pressfrihet. Skrämmande, utmanande och mycket, mycket viktig.

Eva Åström, Norrbottens Kuriren, 18 september

En viktig bok, Gefle Dagblad

”Men Johan Persson och Martin Schibbyes bok är också ett rungande försvarstal för yttrandefriheten och vikten av en fri och oberoende journalistik, som ska läsas i skenet av slimmade redaktioners ovilja att skicka fast anställda medarbetare in i farliga områden, där det, trots att det enklare än nånsin förr går att resa över hela världen och skicka text, ljud och bild med några knapptryck, knappt läggs pengar på utrikesbevakning.”

Lisa Pehrsdotter, Gefle Dagblad, 18 september

Schibbye och Persson väcker viktiga frågor om journalistiken, Svenska Dagbladet

Boken är ett rappt och extremt välskrivet reportage, oavbrutet spännande. Som fängelseskildring torde den omedelbart kunna räknas till klassikerna. Det är i stort sett omöjligt att inte gripas av den effektiva dialogburna texten – uppdelad i stycken där Martin Schibbye och Johan Persson berättar några sidor var.”

Anders Mildner, Svenska Dagbladet, 15 september

Läs ett utdrag ur boken

Här finns ett utdrag ur 438 dagar som publicerades i Expressen och boken kan du köpa här.

Följ oss över landet

Nu är det strax dags för bokmässan och efter det föreläser vi under några veckor.

Kolla in kalendariet här på sajten så kanske vi ses under hösten. Har du inte möjlighet att ta dig dit livesänds några av evenemangen också. Vill du ställa en förfrågan till oss så finns det mer information här.

Allt gott,

Ses!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”Närgånget reportage om bläck”, DT

närgånget reportage av bläck

”Reporterhjärtat – det som finns kvar i tider av besparingar, sociala medier, medieträning, pr-folk och gud vet allt – flammar till direkt i inledningen när Martin Schibbye väntar på flyget som ska ta honom till Afrika och kollegan Johan Persson.

438 dagar berättas linjärt, och just där och då ligger förväntan och idealism i luften: hjältesagan, om de två personerna som bestämt sig för att ta reda på sanningen bakom fiendens linje, tanken om att skildra något som aldrig tidigare skildrats, journalistikens kärna.”

”Schibbyes och Perssons bok är detaljerad, rå, dialogdriven – och vi får tacka duons uppfinningsrika utsmugglingsvarianter av anteckningarna i fångenskap som har gett oss denna skildring.”

”Men främst är 438 dagar ett oerhört välskrivet, medryckande och fascinerande reportage. Även om det inte kom att handla om olja – utan om bläck.”

Närgånget reportage om bläck, Dala Tidningarna, utdrag ur recension av Jesper Eriksson, 19 september

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”Dömt att sluta illa”, Helsingborgs Dagblad

HD

Dömt att sluta illa, Helsingborgs Dagblad

”Kan en verklig händelse bli en sann berättelse? Schibbye och Persson har valt den reduktionistiska metoden. Känslorna mellan raderna. Under texten.

Bäst så. Därifrån vandrar de in i läsaren. Skottsalvorna smäller i hotellväggen och Johan släcker sin cigarett och kastar sig ner på terrassen. De väntar på klartecken från en av rebellgrupperna för att kunna ta sig över gränsen. De betalar pengar för livvaktsskydd. I Somalia finns piraterna. Och al-Shabab.”

”Med ”438 dagar” visar Johan Persson och Martin Schibbye att det långa berättande reportaget i bokform fortfarande – ömsint och tålmodigt skriven – är överlägset alla andra kanaler när det gäller fördjupning och förmågan att beröra och engagera..

Det är inte från tv-bilderna eller twitterdiskussionerna vi kommer att minnas och begripa denna historia, det är från boken.”

Mats Holm, Helsingborgs Dagblad, 19 september

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”En riktig bladvändare”, GP om 438 dagar

”Med just utkomna 438 Dagar skriver Johan Persson och Martin Schibbye in sig i en tradition äldre än den journalistik de själva representerar. Effektivt och rappt redogör de för sina upplevelser under fjorton månader i det etiopiska Kalityfängelset. Boken är onekligen fängslande, en riktig bladvändare, även om vi vet vad som väntar: ett lyckligt slut och en efterföljande massmediauppvaktning med få motsvarigheter i svensk historia.”

”Att lösa dessa svårigheter går emellertid inte via hemlighetsmakeri utan måste ske i öppet ljus. Just därför behövs bevakning av journalister som inte bara känner och tycker en massa, utan dessutom anstränger sig för att skildra vad som verkligen sker. Värdet av Johan Perssons och Martins Schibbyes bok ligger just där. Den påminner oss om betydelsen av att söka svar utan att alltid först be om lov.”

Johan Persson och Martin Schibbye – 438 dagar, Göteborgs utdrag ur recensionen av:Torgny Nordin, GöteborgsPosten, 18 september

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”En viktig bok”, Gefle Dagblad

GD

”För ”438 dagar” är en lika effektiv som välformulerad historia om reportaget som blev sönderskjutet och, framförallt, de långa dagarna i häkte och fängelse. Med hjälp av de utsmugglade anteckningarna, många, många sidor nedpräntade för hand, skapar de en trovärdighet och en närvaro som håller genom hela boken. De varvar sina röster, skriver några sidor var, och ryggar inte för att visa upp sin desperation, rädslan och det oroande hoppet som är så nödvändigt och samtidigt farligt att känna.”

”Men Johan Persson och Martin Schibbyes bok är också ett rungande försvarstal för yttrandefriheten och vikten av en fri och oberoende journalistik, som ska läsas i skenet av slimmade redaktioners ovilja att skicka fast anställda medarbetare in i farliga områden, där det, trots att det enklare än nånsin förr går att resa över hela världen och skicka text, ljud och bild med några knapptryck, knappt läggs pengar på utrikesbevakning.”

En viktig bok, Gefle Dagblad utdrag ur recensionen av Lisa Pehrsdotter, Gefle Dagblad, 18 september

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”Vännerna i helvetets källare”, Aftonbladet

martin om aftonbladet

Martin skriver på 438 dagars instagramkonto ”Om man ska läsa en recension i sitt liv ska man läsa denna. Jag dööör. Så fint. Vill smuggla in den i Kality nu.

”Schibbyes och Perssons bok rent enastående.”

”Jag söker en sammanfattning av det centrala budskapet i Johan Perssons och Martin Schibbyes enastående bok och finner den hos författaren Milan Kundera. Han skrev: ”Människans kamp mot makten är minnets kamp mot glömskan.”

”Att överleva, är bokens stora tema. Bara genom att uthärda blir det möjligt att berätta, om storpolitiken, oljan och befrielsekampen. Persson och Schibbye gestaltar, så strålande fint, också överlevandets djupt existentiella dimension: Hur uthärdar man nedstigandet i helvetet? Hur kan mänsklig solidaritet stå emot förtryck, sjukdomar, söndersprängda förhoppningar? Hur kan man, inför hot om elva års fängelse och säker död, förbli en människa?”

Vännerna i helvetets källare, Aftonbladet utdrag ur Olle Svennings recension, Aftonbladet, 18 september

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”Kampen för det fria ordet”, Ystads Allehanda

Ystads allehanda

”Historien bränner ofta till när de berättar om kampen för mänsklig värdighet, möter vänskap, öppnar ett bibliotek genom att runda anstaltens byråkrati, utnyttjar högtalarsystemet för att spela önskemusik och finner tröst i kärleken till de anhöriga där hemma.

”Oroa dig inte, jag levde på 19 kvadratmeter i Bagarmossen och var olyckligt kär i dig – det var värre”, som Schibbye skriver i ett brev till sin fru Linnea”

”Lundingruppen klarade sig undan närgången granskning eftersom journalisterna fängslades för terrorism. Frågan är om någon vågar göra ett nytt försök.”

Kampen för det fria ordet, Ystads Allehanda, utdrag ur recensionen av Jerker Hagman, Ystads Allehanda, 18 september

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”438 dagar i helvetet”, Dalademokraten

dalademokraten

”Det handlar om två mycket hängivna och modiga yrkespersoner. Schibbye och Persson håller den oberoende journalistfanan högt. 438 dagar är en thrillerartad ­berättelse. Schibbye och Persson sparar inte på detalj­erna. Boken drivs framåt med hjälp av en mycket effektiv dialog. De turas om att berätta.”

”Bakslagen var många i början. Tvivlen om den tysta diplomatin fanns där men något reellt alternativ fanns icke. Martin Schibbye och Johan Perssons gemensamma berättelse kommer att bli en framtida klassiker i genren. Det är en fascinerande och lärorik reportagebok. Nederlaget vändes trots allt till ett slags seger. Skildringen av medfångarna är skrivna med värme och passion för grundläggande mänskliga rättigheter.”

438 dagar i helvetet, Dalademokraten, utdrag ur recensionen av Ulf Lundén, Dalademokraten, 18 september

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

”En bok om olja och bläck”, Uppsala Nya Tidning

UNT

”Johan Persson och Martin Schibbye har skrivit en lysande reportagebok som framför allt handlar om journalistiken själv.

Spänningen skruvas åt av presensformen, den omsorgsfulla gestaltningen och den myckna dialogen. Växelberättandet – författarna turas om vid tangentbordet – skapar en tredimensionell upplevelse när temperamenten bryts mot varandra. Mot Schibbyes lugna, diplomatiska intonation står Perssons utbrott. Trots att man vet hur det slutar läser man med allt igenom bibehållen spänning om livet i Kality-fängelset, där svenskarna hamnar efter att ha beskjutits och tillfångatagits. Ur smutsen, sjukdomarna och hungern framträder inför läsaren ett samhälle i miniformat. Och det är inte omänskligt.”

En bok om olja och bläck, Uppsala Nya Tidning ,utdrag ur recension av Tim Andersson, Uppsala Nya Tidning, 18 september

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone