Augustprisnominerade!

Yihaa. Ur nomineringen:

” Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut. ”

Läs mer här.

”Utred ”Etiopiensvenskarnas” plågoandar!”

Så här skriver i dag Stellan Gärde, ICJ-kommissionär efter att ha sett dokumentärfilmen ”Diktaturens fångar” och fått tillgång till materialet.

”Utred ”Etiopiensvenskarnas” plågoandar!
I egenskap av kommissionär för Internationella Juristkommissionen har jag fått tillgång till material, filmer, vittnesmål mm som smugglats ut från Etiopien och som till del visats i dokumentär Diktaturens Fångar på SVT 1 den 14 oktober 2013. 

Materialet tydliggör de övergrepp som de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye utsatts för och visar även vad folket i den etiopiska delstaten Ogaden dagligen utsätts för. Det finns skäl att misstänka att ett stort antal brott har begåtts. Det handlar bland annat om misstanke om systematiska mord, tortyr, utpressning, olaga frihetsberövande, våldtäkt som sammantaget ser ut som fullbordat folkmordsbrott. 

Jag ser mycket allvarligt på tillståndet för rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna i Etiopien i allmänhet och Ogaden i synnerhet. De framlagda fakta om allvarliga brott måste bli föremål för en rättslig prövning och det finns anledning att ta initiativ till detta från svensk sida. Vad som hänt de svenska medborgarna Johan Persson och Martin Schibbye är en svensk angelägenhet. Dessutom finns uppgiftslämnaren angående det utsmugglade materialet i Sverige. 

Jag kommer under veckan att medverka till att hela materialet överlämnas till den svenska Internationella Åklagarkammaren och den svenska Krigsbrottskommissionen för utredning. Deras uppgift är att bedöma huruvida allvarliga brott mot folkrätten som folkmord och tortyr har begåtts. Detta kan i så fall bli föremål för rättsliga åtgärder i Sverige eller föras vidare för prövning av åklagare hos den Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) i Haag för att utredas vidare. Jag menar att materialet ger anledning att särskilt se över vilket ansvar Ogadens regionale president Abdi Muhamoud Omar och dess vice president Abdullahi Wereer har för de misstänkta brotten. 

Jag kommer även att medverka till att förmedla materialet till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Även i det sammanhanget kan Sveriges representanter spela en viktig roll vid kommitténs genomgång av rapporteringen ang. Etiopien. Det finns starka skäl för Sverige att skapa en bred internationell opinion mot övergreppen i Ogaden. Sverige kan använda det internationella kontaktnät som utnyttjades för att få Johan Persson och Martin Schibbye fria för att sätta stopp för övergreppen i Etiopien. 

Stellan Gärde
ICJ Commissioner

Composed of 60 eminent judges and lawyers from all regions of the world, the International Commission of Jurists promotes and protects human rights through the Rule of Law, by using its unique legal expertise to develop and strengthen national and international justice systems. Established in 1952 and active on the five continents, the ICJ aims to ensure the progressive development and effective implementation of international human rights and international humanitarian law; secure the realization of civil, cultural, economic, political and social rights; safeguard the separation of powers; and guarantee the independence of the judiciary and legal profession.”

Lyssna även på SR om filmen och efterspelet, här och här.


SVT: ”Diktaturens fångar”

I kväll klockan 21.00 (14/10-2013) visar SVT filmen ”Diktaturens fångar” . Filmen bygger på material som Abdullahi Hussein smugglat ut ur den stängda Ogadenregionen. När jag och Johan gick över gränsen in i Etiopien var han den regionale presidentens rådgivare och chef för Ogadens tv-kanal, Cakaara News. Sedan länge hade han reagerat på missförhållandena och övergreppen på civilbefolkningen och under ett flera år kopierat  presidentens hemliga videofiler. Filer som innehöll bland annat interna möten där enskilda poliser och soldater i den regionala milisen ”Liyu polisen” vittnar om godtyckliga gripanden, tortyr, mord, utpressning och våldtäkter.

När vi greps var Abdullahi  tillsammans med presidenten och han kunde följa händelseförloppet i öknen från ”andra sidan”. När han sedan fick det filmade materialet från öknen i sin hand bestämde han sig för att det var dags att lämna Ogaden och  dela med sig av sina bevis till internationell media och människorättsorganisationer.

Dokumentärfilmen Diktaturens fångar, som regisserats av Andreas Rocksén, ger en skrämmande bild av situationen i Ogaden och vår förhoppning är att andra aktörer såsom internationella åklagare ser på SVT i kväll. Den bild som framträder i filmen menade producenten i morse i radio bör få oss att fundera om inte vår relation till Etiopien ska omprövas. För er som efter att ha sett filmen undrar hur det gått för vicepresidenten Abdullahi Werar som är ansvarig för de fabricerade bevisen och skenavrättningen kan läsa här.

Öppen inbjudan till bokcirkel

I dag har jag och Johan postat sju exemplar av #438dagar till personer som vi verkligen vill diskutera boken med. Vår förhoppning är en liten bokcirkel.

Inbjudna är utrikesminister Carl Bildt, kulturredaktören för Aftonbladet Åsa Linderborg, H&M:s VD Karl-Johan Persson, socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin, vår advokat Thomas Olsson, EU-minister Birgitta Ohlsson, och Lundin Petroleums Ian Lundin.

Vår förhoppning är att i mediers närvaro träffa ovanstående personer och diskutera boken, utvecklingen i Etiopien, situationen i Ogaden, pressfrihet och hur vi får ut våra fängslade journalistkollegor.

Vi tar gärna emot förslag på tid och plats för bokcirkeln.

Alla är välkomna att skicka med diskussionsfrågor till bokcirkeln, taga #438dagar på twitter, instagram eller Facebook.

Bokcirkeldeltagare IMG_0850 IMG_0851 IMG_0852 IMG_0853 IMG_0854  IMG_0856

Johan och Martin på väg till Bokmässan

Bokmässan i Göteborg, 26-29 september

Under Bokmässan i Göteborg finns det många chanser att träffa Johan Persson och Martin Schibbye. I kalendern här på webbplatsen finns allt inlagt och här kommer en listning på vad som händer under Bokmässan i Göteborg, 26-29 september.

Torsdag 26 september

11.00 – 11-30
Martin och Johan berättar om hur böckerna hjälpte dem i fängelset.
Jonas Eklöf om litteraturen i fängelset, Tidningen Vi läser
Plats: B05:60
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=13625

12.00 – 12.30
Boksignering i Filters monter.
Plats: B07:01

14.00 – 14.30
433 dagars helvete i Kalityfängelset
Plats: B09:19
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=13671

16.30 – 17.00
Aftonbladets monter
Plats: B07:40

17.20 – 17.40
Kvar i Kality
Plats: Internationella torgets stora scen, H-hallen
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=12981

Fredag 27 september

11.00–11.20
Biblioteksbladet, Gabriella Ahlström modererar.
Plats: C02:32

11.30
Aftonbladets monter
Plats: B07:40

12.00 – 12.30
Boksignering i Filters monter
Plats: B07:01

13.00 – 13.25
Omvärlden. Samtal om boken och utrikesjournalistik, Mia Laurén
Plats: B07:64

13.45 – 14.00
Expressen/DN Dawit manifestationen.
Björn af Kleen Expressen Kultur intervjuar om att vara fängslad som journalist
Plats: (Expressen) F01.39

15.00 – 15.45
Seminarium: 438 dagar – Johan och Martin berättar
Plats: K2
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=12409

17.00 – 17.30
ETC
Plats: B05:62

Lördag 28 september

10.30 – 10.50
Johan Persson och Martin Schibbye berättar om arbetet med sin nya bok.
Intervju för Föreningen Grävande journalister av Terje Carlsson.
Plats: B02:41
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=14427

11.30 – 12.00
Samtal med Björn Wiman i DNs monter
Plats: U05:11

12.30 – 13.25
Bildvisning om Eritrea och diskussion med bland annat Martin
Schibbye
Plats: Internationella Torgets lilla scen, H-hallen
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=14157

14.00 – 15.00
Samtal med Gabriel Byström, Göteborgsposten
Plats: G01:31

15.30 – 16.00
Samtal i Aftonbladets monter
Plats: B07:40

16.00
ETC
Plats: B05:62

16.45 – 17.15
Boksignering i Filters monter.
Plats: B07:01

 

Söndag 29 september

11.30 – 12.00
Deltagande hos SR/Scen om ”Sommar”, intervju med Bibi Rödö.

12.15 – 12.45
Boksignering i Filters monter
Plats: B07:01

13.00 – 13.30
Fångar i Kality – Johan Persson och Martin Schibbye om tiden i fängelset och innan
Folket i Bild/Kulturfront
Plats: B08:69
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=14068

14.00 – 14.30
Samtal i Aftonbladets monter
Plats: B07:40

15.00 – 15.25
438 dagar i Kalityfängelset och nu då?
Plats: Litteraturscenen, A01:60

Recensionsyra

bild

Golvad. Det finns inget annat ord. Fick läsa flera av recensionerna liggande rent bokstavligen på köksgolvet för att inte falla omkull. Är så glad över att bokens budskap gått fram, att den landade rätt i magen hos kritiker och att den väckt grundläggande frågor om journalistik och om vad det innebär att överleva som människa. Det var som om strålkastare efter strålkastare riktades mot Kalityfängelset under gårdagen och att varje recension inom sig också rymde nya frågor, böcker, journalistik och möjligheter till samtal.Om Etiopien, om de som är kvar och om det ursprungliga reportaget. För historien lever. Boken är inte bara en bok.

Hur de andra fängslade journalisternas böcker ska sluta, kan vi alla vara med och påverka.

Nedan är en sammanställning av gårdagens recensioner. Läs! Läs! Läs! Läs!

 

Vännerna i helvetets källare, Aftonbladet

”Schibbyes och Perssons bok rent enastående.” ”Att överleva, är bokens stora tema. Bara genom att uthärda blir det möjligt att berätta, om storpolitiken, oljan och befrielsekampen. Persson och Schibbye gestaltar, så strålande fint, också överlevandets djupt existentiella dimension: Hur uthärdar man nedstigandet i helvetet? Hur kan mänsklig solidaritet stå emot förtryck, sjukdomar, söndersprängda förhoppningar? Hur kan man, inför hot om elva års fängelse och säker död, förbli en människa?”

Olle Svenning, Aftonbladet, 18 september

Johan Persson och Martin Schibbye – 438 dagar, Göteborgs Posten,

”Johan Perssons och Martin Schibbyes bok 438 dagar är en riktig blad­vändare. Och den påminner oss om betydelsen av att söka svar utan att alltid först be om lov.”

Torgny Nordin, GöteborgsPosten, 18 september

För friheten, Expressen

”Allt annat än att ”438 dagar” blir en svensk reportageklassiker är otänkbart. Chansen finns att inte bara mediefolket och den samhällsintresserade allmänheten kommer att läsa den, utan också den mer kräsna – manliga – publiken vars litterära baskost består av ”Svensk maffia” och Zlatans självbiografi. Rebeller, biljakter och vänskap i fängelsemiljö ger hopp om en ovanligt stor läsekrets. Kanske kan det gynna en bredare medvetenhet om vikten av yttrandefrihet och dess sårbarhet.”

Karin Olsson, Expressen, 16 september

Närgånget reportage om bläck, Dala Tidningarna

”Schibbyes och Perssons bok är detaljerad, rå, dialogdriven – och vi får tacka duons uppfinningsrika utsmugglingsvarianter av anteckningarna i fångenskap som har gett oss denna skildring.”

”Men främst är 438 dagar ett oerhört välskrivet, medryckande och fascinerande reportage. Även om det inte kom att handla om olja – utan om bläck.”

Jesper Eriksson, 19 september

Spännande som en thriller, Jönköpingsposten

”Deras historia om hur de i sin yrkesroll som journalister greps och hölls fängslade är alltså grundligt genomtröskad, och det är relevant att ställa sig frågan om en bok ett år efteråt kan tillföra något nytt. Det intressanta är att den faktiskt kan det.”

Rikard Flyckt, 19 september

Dömt att sluta illa, Helsingborgs Dagblad

”Med ”438 dagar” visar Johan Persson och Martin Schibbye att det långa berättande reportaget i bokform fortfarande – ömsint och tålmodigt skriven – är överlägset alla andra kanaler när det gäller fördjupning och förmågan att beröra och engagera.”

Mats Holm, Helsingborgs Dagblad, 19 september

 En bok om olja och bläck, Uppsala Nya Tidning

”Johan Persson och Martin Schibbye har skrivit en lysande reportagebok som framför allt handlar om journalistiken själv.

Spänningen skruvas åt av presensformen, den omsorgsfulla gestaltningen och den myckna dialogen. Växelberättandet – författarna turas om vid tangentbordet – skapar en tredimensionell upplevelse när temperamenten bryts mot varandra. Mot Schibbyes lugna, diplomatiska intonation står Perssons utbrott. Trots att man vet hur det slutar läser man med allt igenom bibehållen spänning om livet i Kality-fängelset, där svenskarna hamnar efter att ha beskjutits och tillfångatagits. Ur smutsen, sjukdomarna och hungern framträder inför läsaren ett samhälle i miniformat. Och det är inte omänskligt.”

Tim Andersson, Uppsala Nya Tidning, 18 september

438 dagar i helvetet, Dalademokraten

Det handlar om två mycket hängivna och modiga yrkespersoner. Schibbye och Persson håller den oberoende journalistfanan högt. 438 dagar är en thrillerartad ­berättelse. Schibbye och Persson sparar inte på detalj­erna. Boken drivs framåt med hjälp av en mycket effektiv dialog. De turas om att berätta.”

Ulf Lundén, Dalademokraten, 18 september

Kampen för det fria ordet, Ystads Allehanda

”Historien bränner ofta till när de berättar om kampen för mänsklig värdighet, möter vänskap, öppnar ett bibliotek genom att runda anstaltens byråkrati, utnyttjar högtalarsystemet för att spela önskemusik och finner tröst i kärleken till de anhöriga där hemma.

”Oroa dig inte, jag levde på 19 kvadratmeter i Bagarmossen och var olyckligt kär i dig – det var värre”, som Schibbye skriver i ett brev till sin fru Linnea”

Jerker Hagman, Ystads Allehanda, 18 september

438 dagar – ett mycket viktigt dokument, Norrbottens Kuriren

438 dagar är inte bara två journalisters berättelse. Det är också ett viktigt dokument till försvar för yttrande-, tryck- och pressfrihet. Skrämmande, utmanande och mycket, mycket viktig.

Eva Åström, Norrbottens Kuriren, 18 september

En viktig bok, Gefle Dagblad

”Men Johan Persson och Martin Schibbyes bok är också ett rungande försvarstal för yttrandefriheten och vikten av en fri och oberoende journalistik, som ska läsas i skenet av slimmade redaktioners ovilja att skicka fast anställda medarbetare in i farliga områden, där det, trots att det enklare än nånsin förr går att resa över hela världen och skicka text, ljud och bild med några knapptryck, knappt läggs pengar på utrikesbevakning.”

Lisa Pehrsdotter, Gefle Dagblad, 18 september

Schibbye och Persson väcker viktiga frågor om journalistiken, Svenska Dagbladet

Boken är ett rappt och extremt välskrivet reportage, oavbrutet spännande. Som fängelseskildring torde den omedelbart kunna räknas till klassikerna. Det är i stort sett omöjligt att inte gripas av den effektiva dialogburna texten – uppdelad i stycken där Martin Schibbye och Johan Persson berättar några sidor var.”

Anders Mildner, Svenska Dagbladet, 15 september

Läs ett utdrag ur boken

Här finns ett utdrag ur 438 dagar som publicerades i Expressen och boken kan du köpa här.

Följ oss över landet

Nu är det strax dags för bokmässan och efter det föreläser vi under några veckor.

Kolla in kalendariet här på sajten så kanske vi ses under hösten. Har du inte möjlighet att ta dig dit livesänds några av evenemangen också. Vill du ställa en förfrågan till oss så finns det mer information här.

Allt gott,

Ses!

”Närgånget reportage om bläck”, DT

närgånget reportage av bläck

”Reporterhjärtat – det som finns kvar i tider av besparingar, sociala medier, medieträning, pr-folk och gud vet allt – flammar till direkt i inledningen när Martin Schibbye väntar på flyget som ska ta honom till Afrika och kollegan Johan Persson.

438 dagar berättas linjärt, och just där och då ligger förväntan och idealism i luften: hjältesagan, om de två personerna som bestämt sig för att ta reda på sanningen bakom fiendens linje, tanken om att skildra något som aldrig tidigare skildrats, journalistikens kärna.”

”Schibbyes och Perssons bok är detaljerad, rå, dialogdriven – och vi får tacka duons uppfinningsrika utsmugglingsvarianter av anteckningarna i fångenskap som har gett oss denna skildring.”

”Men främst är 438 dagar ett oerhört välskrivet, medryckande och fascinerande reportage. Även om det inte kom att handla om olja – utan om bläck.”

Närgånget reportage om bläck, Dala Tidningarna, utdrag ur recension av Jesper Eriksson, 19 september

 

”Dömt att sluta illa”, Helsingborgs Dagblad

HD

Dömt att sluta illa, Helsingborgs Dagblad

”Kan en verklig händelse bli en sann berättelse? Schibbye och Persson har valt den reduktionistiska metoden. Känslorna mellan raderna. Under texten.

Bäst så. Därifrån vandrar de in i läsaren. Skottsalvorna smäller i hotellväggen och Johan släcker sin cigarett och kastar sig ner på terrassen. De väntar på klartecken från en av rebellgrupperna för att kunna ta sig över gränsen. De betalar pengar för livvaktsskydd. I Somalia finns piraterna. Och al-Shabab.”

”Med ”438 dagar” visar Johan Persson och Martin Schibbye att det långa berättande reportaget i bokform fortfarande – ömsint och tålmodigt skriven – är överlägset alla andra kanaler när det gäller fördjupning och förmågan att beröra och engagera..

Det är inte från tv-bilderna eller twitterdiskussionerna vi kommer att minnas och begripa denna historia, det är från boken.”

Mats Holm, Helsingborgs Dagblad, 19 september

”En riktig bladvändare”, GP om 438 dagar

”Med just utkomna 438 Dagar skriver Johan Persson och Martin Schibbye in sig i en tradition äldre än den journalistik de själva representerar. Effektivt och rappt redogör de för sina upplevelser under fjorton månader i det etiopiska Kalityfängelset. Boken är onekligen fängslande, en riktig bladvändare, även om vi vet vad som väntar: ett lyckligt slut och en efterföljande massmediauppvaktning med få motsvarigheter i svensk historia.”

”Att lösa dessa svårigheter går emellertid inte via hemlighetsmakeri utan måste ske i öppet ljus. Just därför behövs bevakning av journalister som inte bara känner och tycker en massa, utan dessutom anstränger sig för att skildra vad som verkligen sker. Värdet av Johan Perssons och Martins Schibbyes bok ligger just där. Den påminner oss om betydelsen av att söka svar utan att alltid först be om lov.”

Johan Persson och Martin Schibbye – 438 dagar, Göteborgs utdrag ur recensionen av:Torgny Nordin, GöteborgsPosten, 18 september