”Människan är inte ett djur” på årsdagen av hemkomst i Nyhetsmorgon


Lanseringsdag och en stor dag då det också var årsdagen av Johan och Martins hemkomst. Dagen inleddes med ett längre samtal med Jesper Börjesson i Nyhetsmorgon. Ett samtal om drivkrafter, vikten av att försöka, hur man i utsatta situationer tar tillbaks initiativet för att kunna hålla huvudet högt en dag till och kärleken till journalistiken.

”Människan är inte ett djur utan en djupt solidarisk kännande varelse och man delar med sig av mat, kläder och sover tätt för att hålla värme” säger Martin apropå att hitta ljusglimtar i en extremt utsatt situation och insikten om vad människor både i Kality och i omvärlden visade i form av solidaritet under deras fångenskapen.

Johan och Martin resonerar om vänskapen och hur de dragit varandra genom fängelsetiden.

Och framför allt är det ett samtal om journalistik, om alla kollegor som sitter kvar och varför den fortsatta kampen för journalistik är viktig även .

”Det är så här man jobbar som journalist, det fanns inga legala vägar att ta sig in”, säger Johan och Martin fyller i ”Kärleken att ta sig till utsatta platser och ge människor en röst” som drivkraft för de etiopiska journalistkollegorna och somäven de delade i sin vilja att berätta om verkligheten bakom flyktingrösterna från Ogaden.

”Och det är inte terroristlagstiftningen och den etiopiska regeringen som ska bestämma vem jag ska intervjua”, säger Johan Persson apropå varför de gav sig in i ett riskområde.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone